A
ADP (adenosindifosfát) je důležitá látka zúčastňující se energetického metabolismu tkáňové buňky. Je vytvářen štěpením ATP v mitochondriích za vzniku energie. Při obnově ATP se ADP slučuje s CP (kreatin fosfátem).
Aerobní znamená kyslík potřebující.
Aerobní metabolismus při ziskávání energie využívá kyslík ke štěpení mastných kyselin i sacharidů. Aerobní metabolismus se uplatňuje při dlouhotrvajících aktivitách mírné intenzity, jako je např. pomalejší běh.
Alanin je neesenciální aminokyselina. Je důležitým zdrojem energie pro svaly, mozek a centrální nervový systém. Pomáhá při metabolismu cukrů a organických kyselin. Posiluje imunitní systém. Jeho přirozenými zdroji jsou maso a ryby.
Alfa-linolenová kyselina (ALA) je esenciální mastná kyselina (omega-3 polynenasycená mastná kyselina). Jejím nejlepším zdrojem je Iněný olej.
Aminokyseliny jsou organické látky obsahující dusík a uhlík, které jsou základní stavební jednotkou tělesných bílkovin.
Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA) jsou esenciální aminokyseliny valin, leucin a izoleucin. Jsou nutné k ochraně svalové hmoty před jejím rozpadem.
Anabolismus představuje biochemické procesy, při kterých v těle vznikaji z jednoduchých látek látky složité, např. z aminokyselin vznikají bílkoviny. Anabolického stavu Ize dosáhnout přírodní (tréninkem a stravováním), ale částečně i chemickou (léky) cestou, která je ve sportu zakázaná (doping).
Anaerobní glykolýza je biochemický proces, při kterém se glukóza štěpí bez přístupu kyslíku. Tento proces je rychlejší než aerobní metabolismus, a tak může představovat dostatečně rychlý zdroj energie.
Anaerobní znamená bez přístupu kyslíku. Anaerobní metabolismus se uplatňuje při intenzivních a krátce trvajících aktivitách, jako je posilování, běžecký sprint apod.
Antikatabolický je výraz pro zamezení buněčného rozpadu a tedy ztráty svalové hmoty. Potravní doplňky, jako jsou glutamin a HMB, mají antikatabolické účinky.
Antioxidanty jsou látky chránící tělo před volnými radikály, které si tělo tvoří samo nebo je možné jejich hladinu zvýšit suplementací.
Arginin je neesenciální aminokyselina. Má pozitivní vliv na zdraví kardiovaskulární soustavy a podporuje vylučování inzulinu a růstového hormonu. V přirozené formě se nachází v mase, rybách, ořechách a čokoládě. Jako potravní doplněk se používá na rozšíření cév, zásobujících svaly živinami a energií, tzv. pumpování.
Asimilace je proces, při kterém jsou vstřebávány a ukládány živiny.
Asparagin je neesenciální aminokyselina, kterou používá nervový systém k zachování rovnováhy. Je též důležitý při metabolizaci aminokyselin v játrech. Vyskytuje se zejména v rybách a vejcích.
Asparagová kyselina je neesenciální aminokyselina, která oddaluje únavu a zvyšuje vytrvalost.
ATP (adenosintrifosfát) je vysokoenergetická molekula uložená zejména ve svalech. Když sval potřebuje energii, od molekuly ATP se odštěpí jeden atom fosforu a uvolní se velké množství energie a molekula ADP. ATP je okamžitým zdrojem energie pro pracující svaly.
B
Banabový list je rostlina vyskytující se na Filipínách. Místními obyvateli je využívána jako lék při cukrovce.
Bazální metabolismus je množství energie potřebné k základním tělesným funkcím spotřebované za jeden den.
Beta-hydroxy-beta-metylbutarát (HMB) je látka tvořená z leucinu a má výrazné anabolické účinky.
Bílkoviny jsou složité molekuly obsahující atom dusíku a nacházejí se ve všech živočišných i rostlinných tkáních. Jsou složené z aminokyselin a jsou nezbytné pro růst a regeneraci. Pokud jsou živočišného původu, obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Neplnohodnotné bílkoviny jsou výhradně rostlinného původu.
Bioenergetické či ergogenní jsou látky (jako glykogen, ATP, CP) poskytující zdroj energie pro fyzickou aktivitu.
Biologická hodnota je měřítkem kvality proteinů. Kvalita bílkovin se určuje podle jejich množství zadrženého a využitého tělem.
C
Celulóza je druh nestravitelné vlákniny sacharidové povahy.
Cystein je neesenciální sirná aminokyselina důležitá při biochemických procesech s účasti koenzymu A, heparinu, biotinu, kyseliny alfa-lipoové a glutathionu – jednoho z nejsilnějších antioxidantů. Obsahují jej maso, ovesné vločky, cottage sýr a jogurty.
Částečný (omezený) rozsah pohybu je populární technika na zvýšení svalové síly. Pohyb se provádí jen v omezeném rozsahu pohybu.
D
Deficit je nedostatek některé pro tělo potřebné látky, který může vzniknout zanedbáváním komplexní stravy nebo extrémní fyzickou zátěží, která klade na přívod této látky, zvýšené nároky. Tělo nemůže efektivně regenerovat, pokud nemá dostatek všech potřebných látek ve správném poměru. Proto je ve fitness výhodné používat doplňky stravy, zejména vitamíny a minerály, které někdy ve stravě mohou chybět.
Degradace je jiný výraz pro rozpad (svalové tkáně).
Disacharidy jsou sacharidy složené ze dvou molekul jednoduchých cukrů (sacharóza, laktóza, maltóza).
Dokosahexaenová kyselina (DHA) je zdravý tuk snižující hladinu triglyceridů v krvi a působící proti zánětům. Rybí tuk obsahuje DHA i EPA (kyselina eikosapentaenová).
Doplněk stravy (suplement) je potravina, obsahující koncentrované množství mikro a makronutrientů popř. dalších látek různého významu na podporu prevence a sportovního výkonu, které nazýváme potravní doplňky.
E
Eikosapentaenová kyselina (EPA) je jedna ze zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin. Nejbohatším zdrojem EPA je rybí tuk. Zvýšený příjem EPA snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Elektrolyty jsou látky schopné vést vodnými roztoky elektrický proud. Jsou přítomny v celém těle a jsou zapotřebí pro řadu tělesných funkcí, jako je např. přenos vody mezi buněčným a mimobuněčným prostorem. Nejdůležitějším tělesným elektrolytem je chlorid sodný.
Energie stravy je energie chemické povahy (energie chemických vazeb v molekulách potravin), která se v těle biochemicky přeměňuje na mechanickou (pohybovou) a tepelnou energi.
Enzym je bílkovinná molekula, která pomáhá stovkám biochemických reakcí, jako je trávení stravy, produkce hormonů a svalová regenerace.
Esenciální aminokyseliny si tělo nedokáže samo vytvořit a je nutné je přijímat stravou. Jejich kvalitními zdroji se rozumí veškeré živočišné zdroje bílkovin (maso, ryby, vejce, mléčné výrobky) a sója.
Esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže samo vytvořit a je nutný jejich přijem stravou. Jsou velmi důležité pro tvorbu hormonů a obnovu buněk. Hlavními zdroji jsou ryby, ořechy a kvalitní rostlinné oleje.
F
Fenylalanin je esenciální aminokyselina zmírňující premenstruální syndrom u žen a různé typy bolesti. Snižuje chuť k jídlu a jejími přirozenými zdroji jsou sýry a maso.
Fosfáty mají schopnost mírnit kyselé účinky kyseliny mléčné a tak zvyšovat fyzický výkon. Dále zlepšují přenos kyslíku a dalších živin do svalů.
Fosfor je minerálie, která se nachází ve značném množství v kostech a zubech.
Fruktóza je monosacharid nacházející se zejména v ovoci. Má větší sladivost než sacharóza a velmi nízký glykemický index (30). Konzumací fruktózy nedochází k vylučování inzulinu jako u glukózy. Zvýšený příjem však vede ke zvýšení triglyceridů (tuků) v krvi a jejich usazování ve tkáních.
Fytochemikálie jsou zdraví prospěšné chemické látky obsažené v rostlinách a používají se v různých lécích i jako potravní doplňky.
G
Gama-linolenová kyselina (GLA) je esenciální mastná kyselina (omega-6 polynenasycená mastná kyselina). Jejím nejlepším zdrojem je slunečnicový a sójový olej.
Glukagon je hormon kontrolující hladinu cukru v krvi, ale opačným způsobem než inzulin. Když klesne hladina cukru v krvi, glukagon spustí tvorbu glukózy v játrech a uvolní ze svalů glykogen. Glukagon je katabolický hormon.
Glukóza je nejjednodušší cukr, též krevní či hroznový cukr, a je využíván všemi tělesnými buňkami jako primární zdroj energie. Všechny složené cukry se v trávicím traktu štěpí na glukózu. Při nadměrné konzumaci se nevyužitá glukóza v játrech přeměňuje na mastné kyseliny a ukládá ve formě podkožního tuku.
Glutamin je neesenciální svalová aminokyselina, která má antioxidační účinky a podporuje obranyschopnost. Při zvýšené fyzické námaze hladina glutaminu klesá, proto by ho měli užívat všichni sportovci jako doplněk stravy. Jeho přirozené zdroje jsou fazole, maso a ryby.
Glutamová kyselina je neesenciální aminokyselina využíváná při výstavbě svalové hmoty. Je důležitá při metabolismu cukrů a tuku.
Glycin je neesenciální aminokyselina uvolňující kyslík v procesu tvorby buněk, důležitá při tvorbě hormonů zodpovědných za posilování imunního systému. Též napomáhá tvorbě glykogenu z glukózy. Jeho přirozenými zdroji jsou zejména bílkovinné potraviny, jako jsou maso, ryby, fazole atd.
Glykemický index (GI) je ukazatel rychlosti, jakou se po konzumaci jídla zvyšuje hladina krevního cukru. Jako standard pro stanovení Gl slouží např. glukóza, která má GI = 100. Čím vyšší GI, tím rychlejší vzestup krevního cukru v krvi.
Glykogen je forma sacharidů (energie) uložená v játrech a svalech. Když jsou svaly naplněné glykogenem, tak vypadají plně a napumpovaně.
Glykolýza je proces uvolňování energie z glukózy.
H
HDL je zkratka pro tzv. lipoproteiny s vysokou hustotou. Je to jeden z druhů cholesterolu, tzv. dobrý cholesterol, který je v těle využíván ke snižování triglyceridů v krvi a nezpůsobuje kornatění cév. Jeho hladinu je možné zvýšit pravidelnou konzumací nenasycených tuků, užíváním vitaminu B3 (niacinu) a cvičením.
HMB (beta-hydroxy-beta-metylbutyrát) je odvozen od aminokyseliny leucinu a snižuje potréninkový katabolismus.
Hormony jsou tělesné látky, rozpustné obvykle v tucích, které hrají ve sportu důležitou roli. Nejdůležitějšími žlázami vylučujícími hormony jsou varlata a podvěsek mozkový. Hormony regulují mnoho biologických reakcí tím, že aktivují i deaktivují enzymy. Přikladem takové regulace může být efekt testosteronu vedoucí ke svalovému růstu. Inzulin a glukagon regulují hladinu cukru v krvi a ukládání energie.
Hydroxycitronová kyselina (HCA) je látka získávaná z kůry indického ovoce Garcinia cambogia. HCA zabraňuje tvorbě nových tukových buněk a ukládání tuku.
CH
Chitosan je vláknina získávaná drcením ulit korýšů. Je často používán při dietách. Chitosan má schopnost na sebe navázat molekuly tuku, které už není možno dále využít jako zdroj energie a jsou vyloučeny stolicí.
Cholesterol je látka steroidní povahy, která v nadbytku může působit onemocnění srdce a cév. V lidském těle však plní řadu důležitých funkcí, je součástí mnoha hormonů a enzymů, je nezbytný pro stavbu buněčných membrán, vytváří se z něj vitamin D, testosteron a estrogen. Existují dva typy cholesterolu – HDL (zdravý cholesterol) a LDL (nezdravý cholesterol).
Chróm jako minerálie je důležitý při metabolismu sacharidů a tuků. Zvyšuje citlivost buněk na inzulin.
I
Intenzita je subjektivní namáhavost cvičení.
Inzulin je anabolický hormon vylučovaný slinivkou břišní, jenž pomáhá tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a ukládat glukózu do svalů ve formě glykogenu. Při dlouhodobě zvýšené produkci inzulinu (např. při vysokosacharidových dietách) se mohou začít tvořit tukové zásoby.
Izoleucin je esenciální aminokyselina podporující svalovou regeneraci po fyzické zátěži. Je důležitý při tvorbě hemoglobinu a regulaci krevního cukru. Jeho hlavními zdroji jsou maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, čočka a mandle.
K
Kilokalorie (kcal) je jednotka energie. Energie obsažená v jídle (kalorická hodnota) se uvolňuje zejména oxidací kyslikem. 1 kcal = 4,2 kJ.
Karnosin je látka povahy vitaminů, která výrazně snižuje tvorbu kyseliny mléčné ve svalech. Čím více karnosinu mají svaly k dispozici, tím se únava dostaví později a Ize tedy cvičit intenzivněji.
Kasein je hlavní složkou mléčné bílkoviny, kterou Ize oddělit při srážení mléka na tvaroh. Je to tzv. pomalá bílkovina, protože se vstřebává pomaleji. Jeho hlavními zdroji pro sportovce jsou proteinové koncentráty a mléčné výrobky.
Katabolismus je opakem anabolismu. Znamená buněčný rozpad a tím i rozpad svalové tkáně. Stav katabolismu nastává při nemoci, zranění, přísné dietě a při intenzivním tréninku.
Katecholaminy jsou aminy odvozené z katecholu a plní funkci neurotransmiterů (nervových přenašečů) a hormonů. Nejdůležitějšími katecholaminy jsou epinefrin, norepinefrin a dopamin.
Ketony jsou látky vznikající při rozpadu triglyceridů. Při dietách s nízkým příjmem sacharidů jsou dočasně využívány jako zdroj energie.
Ketóza je stav, kdy tělo produkuje zvýšené množství ketonů.
Kofein je povzbuzující látka přirozeně obsažená v kávě a čaji. Pomáhá spalovat tuky, zlepšuje trávení a zvyšuje napětí ve svalech, je však močopudná a návyková.
Kolostrum je složka mateřského mléka. V největších koncentracích je v mateřském mléce, získaném dva až tři dny po porodu. Je bohatým zdrojem bílkovin a růstových faktorů.
Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je polynenasycená mastná kyselina zamezující ukládání tuku, která působí anabolicky, antidiabeticky a chrání před rakovinou. Snižuje produkci enzymu zodpovědného za ukládání tuku (lipázy).
Kortizol je jedním z katabolických hormonů, ale rozpad svalové tkáně není jeho jedinou funkcí. Kontroluje glykolýzu, stimuluje imunitní systém a udržuje normální krevní oběh. Typicky se vylučuje po fyzické zátěži a po dlouhodobé stresující situaci. Snížení produkce kortizolu v určitých částech je výhodné zejména, když se snažíte budovat svalovou hmotu.
Kreatinfosfát (CP) je anorganická molekula fosforu, které se v těle spojuje s ADP a vzniká ATP. Suplementace kreatinem zvětšuje zásoby CP, čímž se tvorba ATP zvyšuje, což vede ke zvýšení síly.
L
LDL je lipoprotein s nízkou hustotou – druh cholesterolu označovaný jako špatný cholesterol, protože zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Hladina LDL v krvi roste při nadměrné konzumaci nasycených tuků, jednoduchých cukrů a nedostatku pohybu.
Leptin je hormon vylučovaný zejména tukovými buňkami zodpovědný za dlouhodobý úbytek tuku.
Leucin je esenciální aminokyselina regulující proteosyntézu a proteolýzu. Je vhodné ho užívat před a po tréninku i mezi jídly, protože normalizuje hladinu glutaminu ve svalech i krvi. Mezi jeho další přednosti patří stimulace imunitního systému.
Linolová kyselina (LA) je esenciální mastná kyselina (omega-6 polynenasycená mastná kyselina). Jejím nejlepším zdrojem je olej z Iněného semínka.
Lipid je název pro tuky nebo triglyceridy.
Lipolýza je rozpad tukových buněk.
L-karnitin se do těla dostává zejména konzumací masa a dále se tvoří z aminokyselin v játrech a ledvinách. Přenáší přes buněčnou membránu tukové částice, které mohou být v buněčné mitochondrii využity jako zdroj energie.
M
Makronutrienty jsou živiny, které přijímáme ve velkém množství (sacharidy, bilkoviny, tuky) a nelze bez nich přežít, protože do těla přivádějí energii.
Metabolismus (látková výměna) je souhrn všech biochemických dějů v těle.
Methionin je esenciální aminokyselina, která obsahuje síru, pomáhající odbourávat tuk a zabraňující jeho tvorbě v játrech. Působí jako antioxidant a jeho nejlepšími zdroji jsou fazole, vejce, ryby, maso, česnek a čočka.
Mikronutrienty (mikroživiny) jsou nezbytné látky, které přijímáme ve velmi malém množství (gramy a menší). Nejznámějšími mikronutrinety jsou vitaminy a minerální látky. Mnoho mikronutrientů je pro člověka nepostradatelných, protože řídí důležité tělesné funkce.
Minerálie či minerální látky jsou přírodní anorganické látky, které jsou pro život člověka nepostradatelné. Hrají klíčovou roli v mnoha biochemických procesech. Je odborně nevhodné označovat je za minerály.
Mléčná kyselina je látka vznikající při anaerobním metabolismu. Za přístupu kyslíku může být kyselina mléčná (laktát) rozkládána na oxid uhličitý a vodu. Zvýšená tvorba kyseliny mléčné je důsledkem svalové únavy. Doplňky stravy potlačující její uvolňování mohou zvýšit sportovní výkon.
Mononenasycené tuky jsou zdraví prospěšné tuky s jednou tzv. dvojnou vazbou v molekule. Nacházejí se zejména v ořeších, olejích a avokádu.
Monosacharidy (jednoduché cukry) jsou cukry složené jen z jedné molekuly, tzv. sacharidové jednotky, např. glukóza, fruktóza.
Myocyty jsou svalové buňky.
N
Nasycené tuky jsou tzv. nezdravé aterogenní tuky bez dvojných vazeb v molekule a nacházejí se zejména ve zdrojích živočišného původu.
Negativní opakování je prováděno jen v tzv. negativní fázi pohybu, zatímco pozitivní fáze pohybu se obvykle vykonává s dopomocí tréninkového partnera (sparingpartnera).
Neplnohodnotné bílkoviny jsou ty, jimž v molekule chybí jedna a více esenciálních aminokyselin.
O
Omega-3 označujeme mastné kyseliny se dvěma dvojnými vazbami mezi atomy uhlíku, kde se v poloze 3 na uhlíkovém řetězci nachází první dvojná vazba. Příkladem je kyselina alfa- linolenová ze semen rybízu nebo EPA – kyselina eikosapentaenová z rybího tuku.
Omega-6 označujeme mastné kyseliny, kde se v poloze 6 na uhlíkovém řetězci nachází první dvojná vazba. Příkladem je kyselina linolová.
P
Plnohodnotná bílkovina je ta, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny ve vhodném vzájemném poměru.
Polynenasycené mastné kyseliny jsou obvykle zdravé tuky, obsahující omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které mohou snižovat hladinu cholesterolu a mít další zdravotně-podpůrné účinky.
Polysacharidy jsou sacharidy obsahující dlouhé cukerné molekuly. Jsou jimi glykogen, dextriny, celulóza apod.
Potravní doplněk je látka s významným biologickým účinkem na podporu prevence a sportovního výkonu, která je samotná nebo v komplexu s jinými součástí tzv. doplňku stravy.
Prolin je neesenciální aminokyselina zodpovědná za tvorbu kolagenu. Je obsažen zejména v mase.
Proteolýza je rozpad svalové tkáně.
Pyruvát je konečný produkt glykolýzy.
R
Růstový hormon (GH) je anabolický hormon vylučovaný podvěskem mozkovým. GH podporuje svalový růst a rozklad tukových buněk. Jeho hodnoty jsou nejvyšší v dětství a v pubertě a po 20. roce věku se jeho produkce snižuje. Existuje mnoho potravin a doplňků stravy , které podporují vylučování GH.
Rychlost metabolismu vyjadřuje, jak rychle je tělo schopno uvolňovat energii a jak rychle probíhají všechny tělesné biochemické reakce. Rychlost metabolismu je ovlivňována množstvím svalové hmoty, energetickým příjmem a jeho časováním, způsobem cvičení i tzv. energetickými stimulanty z oblasti potravních doplňků.
S
Sacharidy jsou organické látky obsahující atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Jsou hlavním energetickým zdrojem pro tělo. Dělí se na monosacharidy, disacharidy a polysacharidy. Jeden gram sacharidů obsahuje 4 kcal (17 kJ) energie. Glukóza je zdrojem energie pro všechny tělesné buňky.
Sacharóza je známá pod názvem bílý cukr a je složena ze dvou molekul jednoduchých sacharidů (glukóza a fruktóza).
Serin je neesenciální aminokyselina potřebná k metabolismu tuků, buněčnému růstu a správné funkci imunitního systému. Jeho přirozenými zdroji jsou arašídy, sója, maso.
Shazované série se provádějí s určitou váhou až do selhání, poté se ihned sníží váha a opět se vykoná maximální počet opakování.
Sójový protein je bílkovina rostlinného původu. Pomáhá zabraňovat svalovému rozpadu.
Svalové selhání je stav, kdy sval není nadále schopen pracovat v důsledku vyčerpání zásob ATP popř. nahromadění kyseliny mléčné. Svalové selhání Ize oddálit určitými suplementy, účinný je např. kreatin.
Syntéza je výraz pro růst či produkci.
Syrovátka je základní bílkovina mléka, má nejvyšší biologickou hodnotu ze všech bílkovinných zdrojů a je velmi rychle vstřebatelná. V přirozené stravě se obvykle nenachází. Jejím jediným zdrojem jsou doplňky stravy.
T
Tělesná kompozice je vyjádření tělesných vlastností, jako jsou např. poměr tukové a svalové tkáně, množství minerálních látek v kostech, míra zadržování tekutin v podkoží atd. Lze ji úspěšně sledovat pomocí tzv. bioimpedančních přístrojů.
Termogeneze je uvolňování tepla vznikajícího zejména trávením stravy.
Threonin je esenciální aminokyselina zabraňující tvorbě tuku v játrech. Pomáhá při metabolismu a celkovém trávení.
Trans-mastné kyseliny zvyšují hladinu LDL cholesterolu, riziko srdečně- cévních onemocnění a rakoviny. Jsou obsažené ve většině smažených jídel, hydrogenovaných tucích a nekvalitních margarínech.
Tréninkový objem je množství svalové práce vykonané za určitý čas.
Tréninkový stimul vzniká tréninkem, kdy dojde k vyčerpání energie ze svalů, k přirozenému poškození svalových vláken a následným hormonálním změnám, které mají stimulační povahu.
Tryptofan je esenciální aminokyselina, která společně s lysinem snižuje hladinu cholesterolu. Používá se při léčbě migrén a podporuje klidný spánek.
Tuk je jeden z makronutrientů (živin). Obsahuje 9 kcal (37 kJ) v jednom gramu hmotnosti a je nejenergetičtějším makronutrientem. Tuk slouží jako stavební látka všech tělesných buněk a surovina k tvorbě hormonů. Jsou dva hlavní druhy tuků – nasycený (nezdravý) a nenasycený (zdravější).
Tuky se středně dlouhým řetězcem (MCT) jsou lehce stravitelné tuky a mohou sloužit jako okamžitý zdroj energie. Při jejich suplementaci nehrozí riziko jejich uložení do tělesného tuku.
Tyrosin je neesenciální aminokyselina ovládající neurotransmitery, které slouží jako přenašeči zpráv z jedné buňky do druhé. Ztrátou neurotransmiterů se snižuje schopnost koncentrace a fyzického výkonu. Nejbohatšími zdroji tyrosinu jsou maso, ryby, ovesné vločky a pšenice.
V
Valin je esenciální aminokyselina s rozvětveným řetězcem. Je to jedna z nejdůležitějších aminokyselin, již základními zdroji jsou maso, ryby a vejce.
Vápník je minerální látka podporuijící nervové přenosy, kontraktilitu (smrštivost) svalů a správnou funkci srdce. Nedostatek nebo dlouhodobé předávkování vápníkem může vést k vážným zdravotním problémům.
VO2max je maximální spotřeba kyslíku při sportovním výkonu.
Volné radikály jsou vysoce reaktivní molekuly a atomy s tzv. volným elektronem. Vznikají např. při trávení jídla a metabolismu kyslíku. Agresivně napadají a ničí zdravé molekuly tkání, což způsobuje zrychlené stárnutí organismu a vyšší riziko zranění.
Vynucená opakování je intenzifikační technika, kdy cvičenec odcvičí určitý počet opakování, a když již není schopen vykonat žádné další, tréninkový partner mu mechanicky pomůže vykonat (vynutit) několik dalších opakování.
Ž
Živiny (makronutrienty) jsou látky poskytující tělu energii a základní stavební látky. Živinami jsou sacharidy, bilkoviny a tuky (někdy i voda). Vitaminy a minerální látky jsou mikroživiny.
Více se dočtete ve zdroji: Mach Ivan, Borkovec Jiří – Výživa pro fitness a kulturistiku. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a.s., 2013. 132 s. ISBN 978-80-247-4618-0
Sledujte mě také na sociálních sítích: